top of page
  • Foto van schrijverKaren Raedts

MIJN SOCIAL MEDIA DILEMMA


Facebook, Instagram, Linkedin, TICTOC, SNAPCHAT, FLICKR, YOUTUBE, TWITTER, etc, etc.... Wat is er toch veel als ik me zo bedenk. En wat een uitkomst dat dit bestaat... Soms... En soms ook helemaal niet en is het om gek van te worden... Want ja... Ik weet het allemaal niet meer!!! Haha... Dat klinkt wel heel erg dramatisch he... Maar ik zal je even meenemen in mijn hoofd. Zoals je weet heb ik een beetje een haat/liefde verhouding met social media. Natuurlijk vind ik het heerlijk om wat foto's of verhalen te posten en daar dan ook een beetje reactie op te krijgen. Ik geef niet zoveel om likes of comments maar ik vind het wel leuk als ik een beetje interactie heb met bekenden of nieuwe mensen en als ik dan ook nog een beetje bereik heb, is het helemaal mooi meegenomen..

Ook weet je dat ik echt gruwel van marketing... Er zullen vast wel manieren zijn wat meer 'mijn ding' zal zijn, maar tot nu toe krijg ik alleen maar te horen wat ik juist niet wil. Verkooppraatjes, salestechnieken, te pas en te onpas persoonlijke dingen delen, veel te veel met je eigen gezicht op dat social media en dan ook nog eens meerdere keren op een dag.... Nou ja, ik heb van alles uitgeprobeerd maar ik durf inmiddels wel te zeggen dat ik daar niet gelukkig van wordt en het gaat me zelfs tegen staan, laat staan dat ik deze 'commitment' kan volhouden. Dus dat heb ik inmiddels ook allemaal los gelaten en sinds ik geen druk meer voel van een of andere strategie en de dingen plaats waar ik zin in heb, ben ik juist vanaf dat moment veel meer gaan plaatsten. Ik zag net dat ik de afgelopen weken bijna dagelijks heb gepost... Komt natuurlijk ook wel een beetje omdat ik nieuw speelgoed heb, maar ik heb er plezier in, vind het leuk om te laten zien en ik krijg er energie van ipv dat het energie kost... En dat komt natuurlijk omdat het vanuit mezelf komt en niet omdat het in mijn agenda staat dat ik iets MOET doen... Wat me dan toch weer wel mateloos irriteert, is dat ik ook zie dat ik steeds minder bereik heb... Als je een bedrijfspagina op FB hebt bijvoorbeeld, kun je die statistieken inzien...

En daar zie ik tot mijn verbazing, dat het kleine beetje bereik wat ik voorheen had, nu nog meer aan het teruglopen is... Ik heb zelfs op 1 post helemaal NIKS...Geen duimpje, geen hartje, geen smiley, niks... haha...

Nu wil ik heel hard roepen, ik geef er toch niks om....

Maar aan het einde van het verhaal, wil ik natuurlijk wel dat het wat oplevert.

Dat ik fijn kan shooten, dat mensen me weten te vinden om foto's te maken en dat ik daarmee ook een beetje centen verdien (om weer nieuw speelgoed te kopen...haha).

Maar om nu helemaal los te gaan op het algoritme van die kanalen, een dansje op te nemen in een Reels in IG (want dat zou goed zijn voor de cijfers), gaan onderzoeken wat de beste dag en tijdstip is om te posten of 325 x eenzelfde verkooppraatje houden...

Nee, daar pas ik voor! Want ik weet dat ik daar diep ongelukkig van wordt... En trouwens, ik heb wel wat beters te doen...Al die tijd die ik daar zogenaamd zou moeten instoppen, kan ik me veel beter gebruiken om te oefenen, te leren of om mijn kinderen lastig te vallen om weer wat foto's te maken... Wat ook jammer is, is dat die berichten op social media maar een dag zichtbaar zijn... Ja, of mensen moeten echt specifiek op je pagina terecht komen en ergens naar zoeken... Maar het normale voorbij komen van die berichten, gebeurd maar een aantal uren en bij een klein aantal mensen... Niet dat ik zoveel wijsheden met jullie deel, maar stiekem gaat er soms toch best wel wat tijd inzitten of zo...

Mijn grootste valkuil van het 'ondernemen' is bij mij wel dat ik veel te veel kijk naar anderen... Hoe doen andere fotografen dit? Waarom krijgen hun veel meer reacties? Waarom groeien hun als een malle? Waarom staan er bij hun wel veel toffe opdrachten in de agenda en ben ik heel blij met mijn twee shoots aankomende maand? Nou ja, ik wordt hier ook nog flink onzeker van...Zijn mijn foto's dan niet goed? Moet ik dan toch meer 'die verbinding' gaan opzoeken met mensen? Moet ik toch van die vieze verkooppraatjes houden en vertellen hoe geweldig het zal worden? Terwijl ik in mijn achterhoofd toch wel weet dat ik daar uiteindelijk niet blij van wordt en toch terug val in mijn eigen ding blijven doen...


Eigenlijk is het net als dat ik mezelf probeer in een hokje te plaatsen of een benaming van soort fotografie wat ik maak... Ik weet het gewoon niet zo goed...

Het lukt me (nog) niet om daar een goede benaming aan te geven, die de hele lading ook nog eens lekker dekt of zo... Dus ja... Ook hier... Loslaten is THE KEY...haha...

Ergens komt er een dag dat ik wakker wordt en bedenk... DIT IS HET... Dit ga ik onder mijn naam zetten, zo'n soort fotograaf ben ik... Maar dat komt vast wel...

Maar goed, ondanks dat ik dus flink frustraties over dat hele social media heb, blijf ik wel zoeken naar manieren die voor mij wel blijken te werken, waar ik op de langere termijn ook plezier in blijf houden en wat uiteindelijk ook gaat of blijft werken om toch wat klanten aan te blijven trekken. Want voor nu is het nog steeds een passie waar ik wel wat mee hoop te verdienen en doe ik het ' ernaast' en zie ik successen vooral als ik er zelf blij van wordt of als ik anderen blij kan maken met de beelden die we samen maken... Maar ook spookt er soms wel eens (en steeds vaker) de gedachte om er volledig voor te gaan. Wat als ik geen verlenging krijg op mijn huidige baan (want ik zit nog steeds in de jaarcontracten), wat als ik niet een nieuwe baan kan vinden op tijd, of wat als ik er nu zelf eens voor kies om het een jaar te proberen en dan vol gas ertegen aan te gaan..???

Al dit soort dingen zorgen er wel voor dat ik van alles uitprobeer en ook open sta voor nieuwe dingen... Op zoek naar de juiste oplossing voor mij als fotograaf maar ook als mens... En toen kwam er vorige week een training voorbij van @milousmit. Al langere tijd volg ik haar al op IG (hoe dat komt weet ik niet zo maar er is vast wel ergens een link) en het enige wat ik van haar wist, was dat zij de goeroe was op Pinterest....En vorige week gaf ze een gratis training. Om te kijken wat Pinterest nu eigenlijk is en hoe dat je het kan inzetten voor je bedrijf. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik ken Pintererst alleen maar voor inspiratie voor fotoshoots of ontwerp voor de tuin, het opzoeken van mooie quotes en zoeken naar traktaties voor de kinderen... Verder dan dit, kwam ik niet... Tot dus vorige week... Ik ben helemaal enthousiast over dit platform joh... Pinterest is dus geen social media maar een zoekmachine... En voor mij als fotograaf dus een mooie plek om alles op te gooien. Want ik kan hier alles opzetten wat ik wil, en ik kan dus alles laten linken naar bijvoorbeeld mijn website of specifiek deze blog... Ik ga nu hier niet uitleggen wat ik allemaal geleerd heb, maar alles wat ik dus jammer vind aan dat hele social media, wordt hiermee ondervangen.... Daar komt het dus eigenlijk op neer.... Het enige wat ik moet doen, is alles een klein beetje in een andere vorm gieten. Naast alle foto's die ik graag wil laten zien, schrijf ik natuurlijk ook graag (bijna net zo graag als dat ik klets...haha)...

En omdat ik het soms jammer vind dat er maar weinig mensen mijn berichten voorbij zie komen, ga ik al die verhalen bewaren voor blogs... Die kan ik linken vanuit Pinterest en die zogenaamde Pins, kunnen een veel langere levensduur hebben dan die ene post op Facebook. Dus ja, het is best wel even investeren want ik snap dat natuurlijk niet allemaal even snel... En ik moet gaan zoeken naar een juiste workflow, maar ik ga het zeker een kans geven. En dit is niet een weekje uitproberen maar echt iets van de lange adem dus ik ga mijn focus een beetje verleggen... In de hoop dat het uiteindelijk gaat werken en dit is misschien wel een manier die voor mij beter gaat werken en zonder frustraties...

Ik weet het niet, maar ik heb zin om het te proberen...

Dus er is een zakelijk account aangemaakt, mijn eerste pin heb ik er opgezet en er staat al een snelknop hier op de website... Wist je dat je ook iemand kan volgen op Pinterest??? Ik begrijp er verder nog geen fluit van, dus het uitzoeken kan beginnen... Natuurlijk blijf ik ook te volgen op Facebook en Instagram, maar al dat gezever over de fotografie of andere zaken die me bezig houden... Die vind je straks alleen hier!!!70 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page