top of page
  • Foto van schrijverKaren Raedts

CHASING THE LIGHT
Fotografie:

Het woord fotografie is afgeleid van het Grieks en betekent letterlijk schrijven met licht.

En dat is niks nieuws...

Niet voor mij in ieder geval... Maar ik wilde een paar dagen geleden weer een berichtje op de socials plaatsen over altijd diezelfde vraag die er gesteld word: "Welke camera gebruik je?" "Welke lens zit daarop?"

En naar aanleiding daarvan wilde ik wat vertellen over hoe mijn 'kijken naar licht' zo veranderd is, en dat werd me toch weer een lang verhaal... Dus vandaar dat het uiteindelijk een heel blog is geworden... Want ik wilde laten zien hoe ik in de laatste jaren ben gegroeid...

Want soms vergeet je wel eens te kijken naar wat eerst was en hoe het nu is...

Als je dat niet regelmatig doet, zie je ook niet het verschil of zo... denk ik...

Als ik terugdenk naar hoe ik eerst werkte, keek ik eerst vooral naar of er überhaupt voldoende licht aanwezig was om een beetje een foto te maken.

Ik had natuurlijk ook niet de juiste technieken en wist nog niet zo goed hoe die camera werkte....

Nu nog steeds niet trouwens maar ik weet in ieder geval het aan/uit knopje te vinden...haha... Maar nu ben ik vooral bezig waar het licht vandaan komt en waar gaat het naartoe...?? Dat is niet van de een op de andere dag ineens veranderd, maar is toch wel een proces van een paar jaar en heel veel oefenen overheen gegaan. En daar ineens had ik een brain-fart en werd ik bewust over de hoeveelheid die ik lees aan dat wel of niet aanwezige licht, vooraf dat ik op die knop druk...


Het leuke is aan een pagina op FB maar vooral ook op Insta, is dat je lekker snel door je foto's heen kan scrollen. En als ik dan door zo'n feed heen ga, dan schiet ik soms in de lach (WHAT WAS I THINKING!!!!) ... En dan ook het besef hebben dat ik alleen maar die foto's plaats waar ik zelf ook blij van wordt he... Ik plaats lang niet alles hoor, want soms willen klanten het niet, soms vergeet ik toestemming te vragen, soms komt het er gewoon niet van... Maar man, man, man... Je kunt wel echt zien dat het met vallen en opstaan is....haha... Stiekem heel erg leuk om naar te kijken, want ik heb echt wel heel toffe dingen mogen doen al.....Maar ik kan het dan toch niet laten om te denken,... NEE, dit is te groen... NEE, dit is onderbelicht... NEE, heb je die hotspots niet gezien... NEE, lekker bezig Ka...met je schots en scheef hoofd... NEE, bla, bla, bla, bla, bla.... Aan de andere kant... Er zijn nog steeds foto's waar ik al jarenlang trots op ben, en op dit moment nog steeds op dezelfde manier zou maken...

Onbewust heb ik toen 'het licht' en de juiste technieken gebruikt die ik nu altijd gebruik... Zoals deze foto die ik gemaakt heb 5 jaar geleden...Voor een opdracht voor de opleiding die ik destijds volgde, moest er iets van een mode-shoot gedaan worden. Ik weet niet meer precies hoe of wat, maar ik had een moodboard gemaakt met Twiggy in de hoofdrol.

Helemaal leuk als je je vriendinnen kunt inschakelen en op stap kunt gaan in het toffe Zwolle om daar dan ook een hele serie te van maken.

En deze foto vind ik dus nog steeds gaaf...

Natuurlijk kan ik 394 dingen benoemen die ik nu ander zou doen in het fotograferen zelf of in de nabewerking, maar in basis vind ik het nog steeds een tof beeld.


Maar hoe dan ook...

Soms is het wel eens goed om te kijken naar toen en nu... Want toen maakte ik dit....


En hier was ik echt superblij mee... Ik vond hem geweldig!!! Wat een stoere actie-foto had ik gemaakt zeg... En nu... Nu zie ik nog steeds mijn stoere broertje aan een surfkite hangen, maar vooral ook een hele platte, grijze foto...

Met al die lijnen in zijn gezicht, een schuine horizon, niks geen diepte in die foto en allemaal net niet zoveel zeggend of zo.... Maar nu maak ik dit...

Veel minder spectaculair als kitesurfen natuurlijk, want hier zit Koen alleen met zijn handschoen in het water te friemelen...

Maar deze foto klopt wat mij betreft veel beter... Kleuren vind ik mooi, compositie hoort zoals het hoort te zijn, de spiegeling in het water van de bomen en stiekem wil ik weer terug hiernaar toe om nog meer foto's te maken... En dit alles ondanks dat het minder spectaculair is dan het springen met een kite...


En uiteraard valt er over smaak altijd te twisten, maar ik maak nog steeds foto's omdat ik ze mooi vind...

En vind ik het heel leuk als anderen dat natuurlijk ook vinden... Nog steeds kan ik heel onzeker zijn over wat ik maak en natuurlijk weet ik wel dat het niet altijd meer 'kiekjes' zijn...

Maar van de foto van Koen hierboven, kan ik bijvoorbeeld balen dat die kringen in het water er niet helemaal opstaan, ik had stiekem net nog iets meer 'bomen' willen zien, misschien het wit net iets te wit in het water, .... Nou ja, dat dus!


Nog een voorbeeldje:Leuk om te zien he... Wat mij vooral opvalt is dat ik steeds meer begrijp wat licht doet en hoe dat je het moet gebruiken.... Want nu weet ik dat als ik Pim een kwartslag had gedraaid, ongeveer hetzelfde licht had gekregen als bij Zoë...

Natuurlijk is de nabewerking ook nog wel een ding en heb ik Zoë gefotografeerd met een Fuji (waar de kleuren normaliter altijd veel harder dan andere merken zijn) en heb ik bij Pim een Sony gebruikt... Ik merk dat ik het veel beter kan sturen en dat ik beter weet waar ikzelf moet staan... Heb ik veel en hard licht, vergeet ik de kleuren en ga ik voor een knallend zwart-wit beeld....


Heb ik veel tegenlicht, en kan ik die goed genoeg sturen zodat het mijn beeld maakt.... Dan ga ik voor een heel ander soort plaatje...

En dan te bedenken dat ik eerst een hekel had aan zon!!! Ik had het liefst een bewolkte dag en dan ook nog zo grijs mogelijk... En natuurlijk is dat het makkelijkst fotograferen, want hoe dat je iemand ook neerzet...Het licht is overal gelijk... Maar een beetje saai is het wel...


De aanleiding van heel dit blog was dat ik zo vaak de vraag krijg welke camera ik gebruik en welke lens en welke instelling en welke weet ik wat meer.... En natuurlijk wil ik iedereen dat vertellen en uitleggen en als je er zin in hebt, kunnen we ook samen een keer op stap om te fotograferen want ik doe niets liever.... Maar vergeet niet om goed naar dat licht te kijken!! Dat is de basis... Daar begint alles mee... Dat moet goed zijn...


Want je kunt camera's en lenzen voor duizenden euro's aanschaffen, dure computers met de allernieuwste snufjes, de meest spectaculaire locaties en de mooiste mensen ergens neerzetten maar als je dat licht niet goed gebruikt... Blijf je nog steeds die saaie, grijze foto's maken. En als je een mooie camera hebt maar je blijft hangen in de automatische stand en je wilt verder, kun je ook een workshop bij mij volgen. Dit kan individueel of met zijn tweeën. De invulling staat volledig open naar jouw of jullie wensen, dus heb je daar interesse in...Laat gerust een berichtje achter!! Liefs Karen


27 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page